17.2 C
Amsterdam

Na corona-uitbraak voelen Chinese Fransen zich gediscrimineerd: ‘Ik ben geen virus’

Lees meer

Op social media beklagen Fransen met een Chinese achtergrond zich. Ze worden na de corona-uitbraak als wandelende virussen gezien door sommige Fransen, meldt de BBC.

De corona-uitbraak leidt in Frankrijk tot anti-Chinese incidenten. Zo zorgde de lokale krant Le Courier Picard deze week voor veel ophef, door de krantenkoppen ‘Alerte jaune’ (Geel alarm) en ‘Le péril jaune?’ (Het hele gevaar?).

Hoewel de krant al snel haar excuses aanbod voor deze koppen, zijn antiracistische organisaties woedend. Ook ervaren Chinezen discriminatie op straat.

Cathy Tran, een vrouw uit de Franse stad Colmar, vertelt aan de BBC dat ze twee mannen hoorde zeggen: ‘Pas op, er loopt een Chinees meisje onze kant op.’ Ook kwam ze een man op een scooter tegen die zei dat ze een mondkapje om moest doen, vertelt Tran.

Cathy Tran is niet de enige die zulke discriminatie ervaart. Meer Chinese Fransen, maar ook Vietnamezen en andere Aziaten, hebben hier last van. Ze gebruiken op Twitter de hashtag #jenesuispasunvirus (‘Ik ben geen virus’), om tegen discriminatie te protesteren.

- Advertentie -