12 C
Amsterdam

Na Trump bestempelt ook Erdogan Antifa als terreurorganisatie

Lees meer

Turkije ziet Antifa als terroristische organisatie. Dit meldt de Turkse nieuwssite Turkish Minute.

Een week geleden al bestempelde de Amerikaanse president Donald Trump deze extreemlinkse beweging als een terroristische organisatie. Hij houdt Antifa-activisten verantwoordelijk voor onlusten in de Verenigde Staten, die volgden op de dood van Floyd George.

Turkije treedt nu in de voetsporen van Trump. Een woordvoerder van de Turkse president Erdogan zegt dat Antifa samenwerkt met de Koerdische YPG-milities in Syrië en in de Verenigde Staten wordt ondersteund door Gülenisten. Ook het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency en de regeringsgezinde tv-zender TRT beweren dat Antifa met de YPG samenwerkte in Syrië.

Turkije ziet de Koerdische YPG en de Gülenbeweging als terroristische organisaties. Volgens Turkije zijn de YPG-strijders geen vrijheidsstrijders maar terroristen, die ondersteund worden door de PKK. Erdogan houdt de Gülenbeweging verantwoordelijk voor de mislukte coup van 15 juli 2016.

Volgens de Turkse pro-regeringskrant Daily Sabah had Turkije de Verenigde Staten een jaar geleden al gewaarschuwd voor Antifa. De PKK en de YPG, die zich allebei baseren op een marxistische ideologie, zouden op zoek zijn naar ideologische bondgenoten in het buitenland, ook om buitenlandse strijders te ronselen die tegen het Turkse leger moeten vechten.

De Turks-Nederlandse opiniesite Dutch Turks publiceerde twee jaar geleden ook een kritisch stuk over Antifa. Militanten van Antifa zouden met de YPG in Syrië willen vechten tegen Turkije. Tevens zouden ze het plan hebben opgevat om president Erdogan te vermoorden.

- Advertentie -