14.2 C
Amsterdam

Nederland en Suriname spreken over teruggeven koloniale kunst

Lees meer

Suriname en Nederland zijn met elkaar in gesprek geweest over de teruggave van koloniale kunst aan Suriname. Dit meldt de Surinaamse nieuwssite Waterkant.

Een ambtelijke delegatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is recentelijk op bezoek geweest bij het Surinaamse ministerie van Cultuur.

Koloniale kunst kan niet zomaar worden teruggeven. De kunstobjecten moeten ook in het land van herkomst goed worden geconserveerd. Tijdens het gesprek kwam daarom ook het opzetten van een Nationaal Museum voor Suriname aan de orde, evenals het trainen van lokaal personeel, talentontwikkeling en de inventarisatie van de Surinaamse staatscollectie.

In 2020 adviseerde een speciale commissie dat Nederlandse musea roofkunst moest teruggeven aan de landen van herkomst, als zij dat willen. De Nederlandse regering legde dit advies in 2021 in een beleidsstuk vast.

Eén van de objecten die mogelijk teruggeven zal worden is een banjo (foto), die tussen 1771 en 1777 werd meegenomen uit Suriname door de Schots-Nederlandse officier John Gabriel Stedman. De banjo is nu nog te zien in het Afrika Museum in Berg en Dal.

- Advertentie -