11.3 C
Amsterdam

Nederland medeplichtig aan genocide in Gaza, zegt Nicaragua

Lees meer

Nicaragua daagt Nederland, Duitsland, Canada en het Verenigd Koninkrijk voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wegens medeplichtigheid in de genocide tegen het Palestijnse volk in Gaza. Deze landen steunen de Israëlische bezetting met wapenleveranties.

Dit meldt de Arabische nieuwssite Al Mayadeen. Opvallend afwezig in het rijtje landen zijn de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël.

Nicaragua verklaart de ‘westerse mogendheden’ al eerder te hebben gewaarschuwd dat ze mogelijk medeplichtig zijn in flagrante schendingen van de Genocide Conventie op de Gazastrook. De beschuldigde landen moeten onmiddellijk stoppen met het leveren van wapens en munitie, omdat Israël daarmee mogelijk ‘genocidale misdaden pleegt’, zo stelt het Latijns-Amerikaanse land.

Volgens Nicaragua zijn landen internationaalrechtelijk verplicht om wapenleveranties te stoppen aan een land dat (potentieel) misdaden tegen de menselijkheid pleegt. Het verwijst naar het voorlopige vonnis in de Zuid-Afrikaanse genocidezaak tegen Israël in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Het Hof beviel Israël in een tussenvonnis om alle maatregelen te nemen om een genocide in Gaza te voorkomen. Binnen een maand moet Israël gedetailleerd rapport uitbrengen van hoe ze hebben gehandeld.

- Advertentie -