18.8 C
Amsterdam

Nederland moet export F-35-onderdelen naar Israël stoppen

Lees meer

Rechter: Nederland moet binnen een week stoppen met export F-35-onderdelen Israël

De rechter heeft in een hoger beroep tegen het leveren van F-35 onderdelen aan Israël de mensenrechtenorganisaties Oxfam Novib, Pax en The Rights Forum in het gelijk gesteld. De Nederlandse staat moet binnen zeven dagen stoppen met de wapentransporten. Ook in geval van cassatie, waar de Nederlandse staat voor heeft gekozen, moet de export van F-35 onderdelen stoppen. Zo meldt Middle East Eye.

‘Ik heb altijd het geloof gehad dat we het recht aan onze kant hadden staan’, zegt Oxfam Novib-voorzitter Michiel Servaes in tv-programma Sophie & Jeroen. Hoewel hij erkent dat er een bijzonder gepolariseerde toestand is ontstaan, is hij blij dat de rechter ‘onderschrijft’ waar zij als mensenrechtenorganisaties voor staan.

Hij noemt het tegelijk ‘triest’ dat ze drie maanden hebben moeten ‘knokken’ voor internationale regels en verdragen waar de Nederlandse staat zich ook bij het heeft aangesloten. Hij is kritisch op de demissionaire regering die het rechterlijk besluit naast zich neerlegt en ‘zelf zou gaan’ over het buitenlandbeleid. ‘We leven verdorie in een rechtsstaat’, zegt Servaes fel. ‘Als de rechter zo’n duidelijk uitspraak heeft gemaakt, dan heb je je daaraan te houden’

Aan de rechterkant van het politieke spectrum is men kritisch op het rechterlijke besluit. ‘Geen land doet méér om burgerslachtoffers te voorkomen dan Israël’, zegt Diederik van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SGP. ‘Hamas doet er daarentegen alles aan om zoveel mogelijk burgers in gevaar te brengen. Gelukkig gaat de staat in cassatie tegen het aanvechtbare F-35-vonnis’, voegt hij toe.

Ook de VVD is ontevreden over de rechterlijke uitspraak. Die zou ‘brede gevolgen’ hebben voor de veiligheid van Israël én Nederland, aldus Ruben Brekelmans woordvoerder Buitenlandse Zaken voor de VVD.

‘Israël heeft F35’s nodig om zich te verdedigen tegen Hamas, Hezbollah, Houthi’s, het Iraanse terreurregime etc.’, zegt hij in een bericht op X.

- Advertentie -