14.8 C
Amsterdam

Neef Saoedische kroonprins bedreigt Westen met ‘jihad’ en ‘martelaarschap’

Lees meer

Een neef van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft in een video bedreigingen geuit ‘richting het Westen’. In de video dreigt Saud al-Shaalan iedereen die het ‘bestaan van dit land’ in twijfel trekt met ‘jihad’ en ‘martelaarschap’.

Saud Shaalan is een stamleider en kleinzoon van Abdulaziz, voormalig koning van Saoedi-Arabië. Zijn bedreigingen komen ip een dieptepunt in de relatie tussen de VS en Saoedi-Arabië.

Vorige week besloot OPEC+, een samenwerkingsverband van dertien landen die olie exporteren, onder leiding van Saoedi-Arabië en Rusland de olieproductie drastisch te verlagen: twee miljoen vaten per dag minder. Dat heeft geleid tot een veel hogere olieprijs.

Volgens Riyad was deze beslissing alleen gebaseerd op economische overwegingen, maar de Amerikanen zijn boos. ‘De Saoedi’s hebben de olieproductie vermindert en weten dat de sancties op Rusland minder effectief maken’, aldus het Witte Huis. ‘Ze proberen de Russische inkomsten te verhogen.’

Kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke leider van Saoedi-Arabië, heeft bewondering voor de Russische president Vladimir Poetin.

De Amerikanen hebben (nog) niet gereageerd op het filmpje van Bin Salmans neef.

- Advertentie -