15.8 C
Amsterdam

New York wil straat vernoemen naar controversiële oprichter Nation of Islam

Lees meer

De gemeenteraad van New York wil mogelijk een straat in de wijk Harlem vernoemen naar Elijah Muhammad, voormalig leider van de omstreden beweging Nation of Islam. Muhammad raakte tijdens zijn leven meerdere malen in opspraak.

De gemeenteraad van New York wil 128 straten een nieuwe naam geven. Een van deze straten zal mogelijk vernoemd worden naar Elijah Muhammad (1897-1975), oud-leider van Nation of Islam, een islamitisch geïnspireerde radicale emancipatiebeweging van zwarte Amerikanen. De hoek ‘West 127th Street en Malcolm X Boulevard’ zou ‘The Most Honourable Elijah Muhammad Way’ moeten worden.

Indiener van dit voorstel is de radicaal-linkse zwarte politica en wethouder Kristin Richardson Jordan, die zichzelf beschouwt als een democratische socialist.

Elijah Muhammad was decennialang de leider van Nation of Islam. Zijn bekendste protegé was de charismatische prediker Malcolm X, die veel zwarte mensen wist te inspireren. Op 21 februari 1965 werd Malcolm X vermoord door radicale Nation of Islam-aanhangers. Elijah Muhammad werd verdacht van betrokkenheid bij de moord maar heeft dit altijd ontkend.

Tijdens zijn leven werd Muhammad meerdere malen beschuldigd van ‘black supremacy’ en antisemitisme. Zo noemde hij de witte man de duivel en predikte hij over ‘gierige Joden’ die Jezus aan de Romeinen hadden overgeleverd om gekruisigd te worden. Paradoxaal genoeg kon hij – net als zijn leerling Louis Farrakhan – het soms goed vinden met witte racisten.

In 1961 ontmoette Muhammad enkele leiders van de racistische terreurorganisatie Ku Klux Klan teneinde een stuk land in het zuiden van de Verenigde Staten te kopen. Ook kreeg Muhammad donaties van een ultrarechtse Texaanse oliebaron.

De achterliggende reden van de samenkomst was het idee van Muhammad dat Afro-Amerikanen een eigen zwarte samenleving moesten vormen. Dat was goed verenigbaar met de visie van witte racisten, die ook segregatie tussen wit en zwart wensten. George Lincoln Rockwell, oprichter van de American Nazi Party, noemde Elijah eens ‘de zwarte Hitler’. Dat was bedoeld als compliment.

- Advertentie -