2.9 C
Amsterdam

Nida-leider spreekt steun uit voor Riffijnse protestbeweging in Marokko

Lees meer

Nourdin el Ouali, lijsttrekker van de ‘islamitisch geïnspireerde’ partij Nida, heeft op Facebook zijn steun uitgesproken voor de Riffijnse protestbeweging in Marokko.

Hij vertelt dat zijn familie uit Noord-Marokko komt en hekelt dat de Rif wordt achtergesteld door de Marokkaanse regering. Om die reden ontstond in 2016 de Hirak-protestbeweging, die na enkele maanden in de kop werd gedrukt en waarvan de leiders in de cel zijn beland. El Ouali zegt dat zij door de Marokkaanse regering ‘buitenproportioneel hard zijn gestraft’.

‘Ik steun 100 procent elke strijd die zich inzet voor basisrechten, zoals toegang tot onderwijs, toegang tot zorg, werkgelegenheid, economische ontwikkeling. Dit zijn basiszaken, waar iedereen die daarvoor opstaat ook alle steun verdient.’

Ouali vindt het onterecht dat de Hirak-beweging door tegenstanders wordt genoemd als separatistische beweging. Hij is zelf ook tegenstander van een onafhankelijke Rif.

De Nida-leider vertelt dat Nida zich als partij nog niet voor Hirak heeft uitgesproken, omdat het nog geen landelijke partij is met vertegenwoordiging is in de Tweede Kamer. Dat probeert het wel te worden: de partij doet mee aan de verkiezingen, al staat het in de peilingen nog consequent op nul zetels.

Ouali zegt verder over Nida dat ‘we consequent, zonder aanzien des persoons, altijd zullen staan naast mensen die opkomen voor rechtvaardigheid en mensenrechten.’

Vorige maand hekelde Ouali in een interview het recente debat in de Tweede Kamer over de erkenning van de Armeense Genocide. Dit was volgens hem een verkiezingstruc om ‘Turken en moslims zwart te maken voor electoraal gewin’.

Ook prees Ouali in dat interview ‘bashkan’ (Turks voor leider, president, red.) Erdogan voor zijn ‘supergoede speech’ na de extreemrechtse aanslag op moslims in Nieuw-Zeeland. Deze speech was volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid mogelijk van invloed op Gökmen T., die vlak daarna de tramaanslag in Utrecht pleegde.

In het programma van Nida wordt de staatsgreep tegen de Turkse president bekritiseerd, maar dat geldt bijvoorbeeld niet voor het oppakken van vermeende Gülen-sympathisanten en Koerden of het ontmantelen van de democratie, persvrijheid en rechtsstaat in Turkije.

- Advertentie -