17.3 C
Amsterdam

‘Nieuw bewijs’ in oude corruptiezaak rond Turkse president Erdogan

Lees meer

Enkele voor Erdogan belastende audio-opnames uit een oude corruptiezaak blijken inderdaad authentiek te zijn. Althans: dit staat te lezen in een nieuw rapport, dat nu officieel is ingediend bij een Turkse rechtbank.

‘Als we in Japan hadden geleefd, dan zou Erdogan harakiri plegen.’ Dit stelt advocaat Celal Kilic, de indiener van het rapport. Harakiri is een oude Japanse wijze van het plegen van zelfmoord, gepraktiseerd wanneer iemands (familie-)eer op het spel staat.

Mochten de conclusies in het rapport van Kilic juist zijn, dan betekent dat de corruptiezaak in 2013 tegen Erdogans inner circle terecht was. In deze corruptiezaak 2013 werden enkele ministers en mensen uit de zakenwereld, allen gelieerd aan Erdogans AKP, verdacht van corruptie, omkoperij en manipulatie van aanbestedingsprocedures. Ook Erdogans eigen zoon werd verdacht.

In de corruptiezaak doken audio-tapes op, waarbij het lijkt alsof Erdogan met anderen belt over illegale praktijken. Op één van de opnames klinkt het alsof Erdogan en zijn zoon Bilal een gesprek hebben over het verduisteren van grote sommen geld.

Volgens Erdogan waren de audio-opnames vervalst en was de corruptiezaak een complot van de beweging van Fethullah Gülen, een islamitische geestelijke die in Amerika woont. Gülen zelf ontkent. De Gülenbeweging zit volgens Erdogan ook achter de mislukte coup van 2016, iets dat Gülen eveneens ontkent.

Advocaat Kilic, die het rapport indiende, zegt dat een expert de validiteit van tenminste zeven audio-opnames uit 2013 heeft aangetoond. Kilic is de advocaat van CHP-leider Kemal Kilicdaroglu. De links-seculiere CHP is de grootste oppositiepartij in het Turkse parlement.

Uiteindelijk nam de corruptiezaak van 2013 een andere wending dan de openbare aanklagers in de zaak hadden gehoopt: Erdogan liet de aanklagers namelijk vervangen. Ook liet Erdogan duizenden agenten, ruim duizend werknemers van de veiligheidsdiensten en honderden rechters en officieren van justitie ontslaan of overplaatsen.

- Advertentie -