19.4 C
Amsterdam

Nieuw: Haagse expositie belicht spotprenten over Indonesië-oorlog

Lees meer

In museum Beeld en Geluid in Den Haag is een expositie gestart over spotprenten rond de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). De expositie is te bekijken tot en met 3 juli.

Het gaat om een grote verzameling van cartoons en spotprenten uit verschillende kranten en bladen, van het linkse De Waarheid tot aan het rechtse Elsevier Weekblad. ‘Je ziet de verdeeldheid in de verzuilde samenleving van toen goed terug’, aldus Tjeerd de Boer van Beeld en Geluid.

De oorlogsmisdaden die Nederlandse leger in Indonesië begin waren in de jaren veertig al bekend, zo blijkt uit de tentoonstelling. Maar iedere zuil had zijn eigen mening over het conflict. De katholieken, protestanten en liberalen steunden het optreden van het Nederlandse leger, de communisten steunden de Indonesische Revolutie.

De onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Een groot onderzoek concludeerde onlangs dat de Nederlandse krijgsmacht zich bezondigde aan ‘extreem geweld’ tegen de Indonesische bevolking. Ook verscheen de film De Oost over deze periode, evenals de tentoonstelling Revolusi! in het Rijksmuseum.

- Advertentie -