6.8 C
Amsterdam

Nieuwe apartheidszaak tegen Israël bij Internationaal Gerechtshof

Lees meer

Israël heeft een nieuwe rechtszaak bij het Internationaal Gerechtshof aan zijn broek hangen. Behalve over de Zuid-Afrikaanse genocidezaak gaat het de komende dagen over de juridische status van de bezette Palestijnse gebieden en of er sprake is van ‘apartheid’. Zo meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Israël houdt de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Oost-Jeruzalem sinds 1967 bezet. Aan het begin van dit millennium vertrok het Israëlische leger uit Gaza, maar het voert sinds de aanval van Hamas op 7 oktober wederom oorlog in het gebied, terwijl op de Westelijke Jordaanoever Israëlische kolonisten in toenemende mate Palestijnen onteigenen.

Palestijnse vertegenwoordigers zullende de komende dagen aanvoeren dat de bezetting in strijd is met het internationaal recht en dit het Palestijnse recht op zelfbeschikking dwarsboomt, aldus Al Jazeera.

Ook zullen de rechters toetsen of er sprake is van een ‘raciaal systeem van apartheid’ dat Palestijnen discrimineert.

‘We willen nieuwe woorden horen van het Hof’, zegt Omar Awadallah van de Palestijnse vertegenwoordiging bij de VN tegen Al Jazeera en vervolgt: ‘In de door Zuid-Afrika aangespannen zaak kijken ze of er sprake is van genocide, nu willen wij dat ze onderzoeken of er sprake is van apartheid’, aldus Awadallah.

- Advertentie -