17.9 C
Amsterdam

Nieuwe Griekse minister pleitte voor doden en laten lijden van migranten

Lees meer

Griekenland heeft vorige week in de persoon van Thanos Plevris een omstreden politicus als nieuwe minister van Volksgezondheid benoemd. De ultrarechtse politicus zei in het verleden het niet erg te vinden als vluchtelingen en andere migranten overlijden in hun poging de grens met Griekenland te bereiken.

Het is voor grenswachten ‘niet mogelijk is de grens te bewaken zonder slachtoffers te maken’, zei Plevris op een politieke bijeenkomst in 2011, getuige een video die de afgelopen week viral gaat op social media. ‘Bij het bewaken van de grens horen dode mensen.’

Griekenland voert sinds het aantreden van de rechtse regering in 2019 een harder beleid tegen migranten. Het maakt daarbij gebruik van een strengere controle op de grenzen, maar ook van het illegaal terugduwen van bootjes op zee: de zogenoemde ‘pushbacks’. Dit leidt ertoe dat vele honderden migranten de dood vinden en politieke vluchtelingen in Turkse cellen belanden, vaak na eerst nog gemarteld te zijn in Griekenland.

Wie wel de oversteek haalt, verdient ‘geen sociale zekerheid, geen eten, geen drinken, geen ziekenhuis’, aldus Plevris in de video uit 2011. (…) ‘Ze moeten geloven dat het leven in hun land het paradijs is, in vergelijking met de hel die ze hier aantreffen.’  Dit, zodat ze immigranten mensen uit het land van herkomst zullen vertellen ‘dat het hier erger is’, want ‘anders blijven ze komen’.

Ten tijde van de video-opname uit 2011 zat Plevris nog in de rechtspopulistische partij LAOS. Inmiddels is hij overgestapt naar regeringspartij Nea Dimokratia.

De 44-jarige Plevris bood vorige week zijn excuses aan de Joodse gemeenschap aan, voor opmerkingen die hij in 2009 had gemaakt als advocaat. Tijdens een rechtszaak verdedigde Plevris zijn vader, die had gezegd dat het concentratiekamp Auschwitz niet gesloopt of verwaarloosd mocht worden, omdat het kamp in de toekomst heropend kan worden. Volgens Plevris was dit geen hate speech.

Plevris zegt nu dat hij respect heeft voor de slachtoffers van de Holocaust en het helemaal oneens is met zijn vader, auteur van het antisemitische boek Joden: De hele waarheid.

- Advertentie -