15.5 C
Amsterdam

Nieuwe oprisping FvD-jeugd: verwijt schrijver Benali ‘genocidaal denken’

Lees meer

JFVD, de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie, beschuldigt Abdelkader Benali van ‘genocidaal denken’. De Nederlands-Marokkaanse schrijver en columnist stelde in zijn laatste Trouw-column: ‘Van mij kan de omvolking niet snel genoeg gaan.’

‘Omvolking’ is een aanduiding voor de gedachte dat de Westerse bevolking wordt ‘vervangen’ door mensen uit het Midden-Oosten en Afrika. Binnen extreemrechts wordt vaak teruggegrepen op het werk van de Franse schrijver Renaud Camus, die in zijn boek ‘Le grand replacement’ beweert dat de elite doelbewust de witte bevolking ‘vervangt’ door niet-Europese volkeren.

Deze maand is er veel te doen om de term ‘omvolking’. Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter sprak bij Ongehoord Nederland over ‘omvolking’ door moslims. Zijn uitspraken resulteerden tot ophef en Kamervragen, ook omdat de recente racistische aanslag het Amerikaanse Buffalo was geïnspireerd door de theorie van ‘Le grand replacement’.

Benali prijst in zijn column juist de diversiteit. ‘Van mij kan de omvolking niet snel genoeg gaan. De gedachte dat binnenkort geen enkele etniciteit de dominante is, geeft me een intens geluksgevoel. Leven zonder de dwingende ogen van de meerderheid. Populisten die willen voorkomen dat we vervangen worden door mensen van kleur zijn hypocriete sufferds.’

JFVD reageert furieus: ‘Nederlanders worden demografisch vervangen in eigen land’, twittert JFVD. ‘Het fenomeen wordt echter niet ontkend; het wordt zelfs aangemoedigd. Deze week werd in Trouw openlijk gefantaseerd over een versnelling van de omvolking.’ JFVD plaatst daarbij een afbeelding van Benali met een balkje voor zijn ogen en daarop de tekst ‘omvolker’.

Ook op Facebook hekelt JFVD Benali: ‘Als we niet willen dat we veranderen in het Zuid-Afrika van Europa, moeten we dit genocidale denken in de kiem smoren.’

JFVD wordt daarop hard aangevallen door sommige twitteraars. ‘Fuck off met je fascistenclub’, schrijft voormalig SP-politicus Martijn Tonies boos.’ Liever duizend keer Abdelkader Benali ’s dan één van jullie soort’, reageert een andere twitteraar.

Het Twitteraccount van de Gefira Foundation, een extreemrechtse stichting die antisemitische theorieën verspreidt, is het wel eens met JFVD. ‘De blanke man/vrouw gaat nog liever dood dan voor racist te worden uitgemaakt.’ De omstreden journalist Joost Niemöller retweet het bericht. ‘Precies, wees er gewoon trots op als je racist bent’, antwoordt een FvD-criticus.

- Advertentie -