14.4 C
Amsterdam

Nieuwe richtlijnen voor kerken: maximaal 30 bezoekers en niet zingen

Lees meer

De coronarichtlijnen voor kerken worden aangescherpt. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) heeft met de kerkelijke koepelorganisaties afgesproken dat diensten zoveel mogelijk online plaatsvinden, er maximaal dertig bezoekers per dienst aanwezig mogen zijn en er niet meer wordt gezongen.

Grapperhaus benadrukt wel dat het hier om een afspraak in goed vertrouwen gaat en niet om een afdwingbare regel. ‘We kunnen als overheid geen kerkgebouwen binnentreden, dat is een heel oud grondrecht. Maar ik vertrouw erop dat iedereen meedoet.’

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers vindt de afspraak ‘teleurstellend’, zo meldt de NOS. ‘Maar ik vind het vooral van belang dat we het virus terugdringen.’ SGP-leider Kees van der Staaij is minder mild: ‘Dit gaat wel heel erg ver en biedt geen enkele ruimte voor maatwerk. Heb het gevoel dat de koers hier meer wordt bepaald door commotie dan door rijp beraad.’

Aanleiding van de aanscherping is de ophef gisteren rond de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst. Terwijl Nederland kampt met een tweede coronagolf, hield de kerk drie kerkdiensten voor in totaal zeshonderd bezoekers.

De bezoekers droegen geen mondkapjes, omdat er psalmen moesten worden gezongen. Volgens het RIVM leidt zingen tot meer besmettingen.

De Kamer viel massaal over de Staphorster kerk heen. De kerkdienst werd niet alleen door de fractieleiders van VVD, D66 en PvdA bekritiseerd, maar ook door CDA-Kamerlid Chris van Dam en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Dit weekend werd bekend dat veel moskeeën in Amsterdam en Rotterdam de deuren voor enkele weken zullen sluiten. Volgens migratieprofessor Leo Lucassen is dat een mooi teken van integratie.

Onder reactionaire christenen zijn de anticoronamaatregelen omstreden. Terwijl de meeste kerken in Nederland de adviezen van de overheid ter harte nemen, riep evangelist Jaap Dieleman in een open brief Nederlandse kerkleiders ertoe op zonder restricties samen te komen met hun gemeente. ‘Ik waarschuw onze regeringsleiders: kom niet aan het gezag van de Allerhoogste. Je speelt met vuur en met je eigen leven.’

- Advertentie -