14.8 C
Amsterdam

‘Nieuwe’ trend in Turkije: cancelen Koerdisch-talige evenementen

Lees meer

De repressie van de Koerdische cultuur in Turkije lijkt weer terug van nooit helemaal weggeweest. De afgelopen week zijn vier Koerdisch-talige evenementen – drie concerten en een theatervoorstelling – gecanceld, meldt de Turkse nieuwssite Turkish Minute.

Zo is een openluchtconcert van de beroemde Koerdische zangeres Aynur Dogan (foto) door de gemeente Derince, waar de AKP van Erdogan aan de macht is, geannuleerd.

Volgens de lokale burgemeester zouden ‘de benodigde vergunningen’ niet zijn aangevraagd, maar de organisator zegt ‘dat daar niks van klopt’. Velen beweren dat het met de Koerdische afkomst van Ðogan te maken heeft.

Dogan zelf heeft op sociale media ook gereageerd op het verbod: ‘Wij zijn geen boksballen om je spieren op te kweken, wij zijn juist een kans om je hart en bewustzijn te versterken.’

Berfin Emektar, wiens Koerdisch-talige theatervoorstelling over Don Quichot in Diyarbakir is geannuleerd begrijpt er ook niks van: ‘Ze zeggen dat ze de Koerdische taal niet verbieden, maar geven ook geen andere reden. Eigenlijk moeten ze openlijk zeggen dat de Koerdische taal verboden is in Turkije. Maar ze kunnen ons niet intimideren met zulk flauwekul’.

De Koerdische cultuur werd in Turkije sinds het begin van de republiek ontkend. De Koerden zijn decennialang slachtoffer geweest van racistische assimilatiepolitiek. Koerden zouden ‘bergturken’ zijn volgens het seculiere eenpartijregime van Atatürk.

Met de AKP van Erdogan waaide er een nieuwe wind in Turkije, die de Koerdische taal en cultuur meer ruimte leek te geven. Maar dat is sinds het mislukken van het vredesproces met de PKK in 2015 bijna volledig tenietgedaan.

- Advertentie -