13.8 C
Amsterdam

Nigeria: kritische christelijke journalist riskeert gevangenisstraf

Lees meer

De Nigeriaanse journalist Luka Binniyat riskeert gevangenisstraf voor cyberstalking. Conservatieve critici denken echter dat dit een smoesje is en dat de journalist vervolgd wordt omdat hij het officiële narratief van de regering in twijfel trekt over de christenvervolging in het land. Dit meldt de website Aciafrica

Op 28 september 2021 zouden 38 ongewapende christenen vermoord zijn in een Zuid-Nigeriaans dorp. Drie dagen later zouden in een nabijgelegen dorp nog eens vier christenen omgekomen zijn. De katholieke journalist Binniyat spreekt in een artikel in een lokale krant van een massamoord op ongewapende christenen. De Nigeriaanse autoriteiten accepteren deze lezing niet. Het zou gaan om een ‘botsing’ tussen dorpelingen en herders.

Robert Destro, een conservatieve Amerikaanse professor, neemt het voor Binniyat op. Volgens hem willen de Nigeriaanse autoriteiten de journalist het zwijgen opleggen omdat hij aandacht vraagt voor de christenvervolging in Nigeria door moslims.

Als de regering een officieel narratief over een bepaalde gebeurtenis promoot en een journalist prikt gaten in dat verhaal, dan loop je in een land als Nigeria gevaar om te worden gearresteerd, zegt hij. De moslims die christenen hebben aangevallen en vermoord worden niet vervolgd, maar de katholieke Luka Binniyat die kritische artikelen schrijft wel, aldus Destro.

Op 6 september moet Binniyat voor de rechter verschijnen.

- Advertentie -