13.8 C
Amsterdam

Noorwegen: clashes na verscheuring Koran, ook Turkije en Pakistan boos

Lees meer

De Turkse regering veroordeelt het verscheuren van een Koran tijdens een anti-islamitische protestmars in Noorwegen afgelopen zaterdag. Dit meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht dat de Europese autoriteiten dit soort acties in de toekomst zal voorkomen. Turkije vindt dat Europese landen meer moeten doen om fascisme, racisme en moslimhaat te bestrijden.

Ook Pakistan heeft zich uitgesproken tegen de Koranverscheuring. ‘Vrijheid van meningsuiting is geen legitimatie voor haat’, tweette het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De demonstratie in de Noorse hoofdstad Oslo was georganiseerd door de extreemrechtse groepering Stop de Islamisering van Noorwegen (SION). Een demonstrante besloot om enkele pagina’s uit een meegebrachte Koran te scheuren. ‘Kijk, nu zal ik de Koran ontheiligen’, zei ze.

De demonstrante in kwestie is geen onbekende van de politie. Ze was eerder aangeklaagd voor hate speech, maar werd toen vrijgesproken.

Er waren ook honderden tegendemonstranten die dag in Oslo: ‘Geen racisten in onze straten’, riepen ze onder andere. Nadat de Koran werd verscheurd dreigden er rellen. Tegendemonstranten gooiden met eieren en probeerden over de politiebarricade te springen. Ook sloegen sommige tegendemonstranten een agent en beklommen een politievoertuig.

Uiteindelijk slaagden de autoriteiten er met behulp van pepperspray en traangas in om beide groepen demonstranten uit elkaar te halen. Er werden 29 mensen gearresteerd.

Afgelopen vrijdag vond in het Zweedse Malmö een soortgelijk incident plaats, waar een Koran werd verbrand door aanhangers van de extreemrechtse Deense partij Stram Kurs (Strenge Richting). Ook deze actie leidde tot gewelddadige protesten.

- Advertentie -