18.8 C
Amsterdam

Kink in de kabel bij normalisatie Turks-Armeense betrekkingen

Lees meer

Armenië is ontevreden over de rol van Turkije in de normalisatie van de moeizame betrekkingen tussen beide landen.

Turkse vertegenwoordigers hebben gezegd dat ze het normalisatieproces afstemmen met Azerbeidzjan. Dat is een buurland van Armenië waar de Turken een goede relatie mee hebben, maar de Armenen een slechte.

Azerbeidzjan voerde in 2020 een succesvolle oorlog tegen Armenië, waarbij een groot deel van de regio Nagorno-Karabach werd heroverd. Turkije leverde toen militaire steun aan Azerbeidzjan, waaronder de roemruchte drones die Oekraïne nu met veel succes inzet tegen het Russische leger.

Dat Turkije het normalisatieproces met Azerbeidzjan afstemt, is Armenië in het verkeerde keelgat geschoren. Dat land had erop gerekend dat het normalisatieproces een ‘volledig bilateraal karakter’ zou hebben, aldus het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken.

De relatie tussen Turkije en Armenië is moeizaam. In de jaren negentig verbrak Turkije de banden met Armenië na de Armeense bezetting van Nagorno-Karabach. De Armeens-Turkse grens is sinds die tijd hermetisch gesloten.

Ook heeft Turkije de Armeense Genocide, waarbij de Ottomanen tijdens de Eerste Wereldoorlog anderhalf miljoen Armeniërs ombrachten, nooit erkend. Landen die de Armeense Genocide erkennen kunnen rekenen op de toorn van Turkije.

Wel ging het afgelopen maanden wat beter tussen beide landen. Er lopen sinds begin dit jaar gesprekken om de betrekkingen te verbeteren Eind vorig jaar besloot Armenië al een embargo op de invoer van Turkse producten, ingesteld na de oorlog om Nagorno-Karabach, te beëindigen.

- Advertentie -