22.3 C
Amsterdam

Nowruz in Diyarbakir ook herdenking van doodgeschoten student

Lees meer

In Diyarbakir is gisteren de student Kemal Kurkut herdacht, die in 2017 tijdens het lentefeest Nowruz in deze stad (Amed in het Koerdisch) door de politie werd doodgeschoten. Zo meldt KoerdischNieuws.

De herdenking vond plaats op het feestterrein waar de Koerdische student Kurkut werd doodgeschoten. Volgens het Turkse OM heeft de agent uit ‘noodweer’ gehandeld. Zo zou Kurkut de politie met ‘een mes in de hand’ hebben aangevallen.

Op de foto’s van het noodlottige moment is Kurkut met ontbloot bovenlichaam, een flesje water en een scherp voorwerp in de andere hand te zien. Deze foto is overigens vastgelegd door de fotograaf A. Rahman Gök, die daarom wordt vervolgd en zelf in de gevangenis heeft gezeten vanwege ‘terreurbanden’.

De fotograaf doet op X nogmaals de gebeurtenissen van zeven jaar terug uit de doeken. ‘De jongen, die gestrest door alle politiemaatregelen bij de nowruz-festiviteiten zijn shirt uit had en heel makkelijk via een tackle overmeesterd kon worden, is van dichtbij door een politiekogel doodgeschoten’, zegt hij bedroefd.

In Turkije zijn Koerdische Newroz-festiviteiten lange tijd verboden geweest, omdat het een ‘terroristenfeest’ van de PKK zou zijn. Onder de huidige president Erdogan kwam daar begin jaren 2000 meer vrijheid in, maar dat stopte na het mislukte vredesproces met de PKK in 2015.

- Advertentie -