14.4 C
Amsterdam

Oeigoeren onderdrukkend China berispt Zweden: ‘Respecteer moslims’

Lees meer

China bekritiseert Zweden omdat de extreemrechtse politicus Rasmus Paludan er op ‘Koranverbrandingstour’ was. Op zijn actie volgden rellen op meerdere Zweedse plaatsen en vermaningen vanuit islamitische landen.

Onder meer Iran, Jordanië en Turkije vielen over de actie van Paludan, maar bekritiseerden ook Zweden omdat ze de actie van Paludan toestonden. China voegt zich nu bij rijtje landen, waarbij het ook Zweden op zijn verantwoordelijkheid aanspreekt.

‘Vrijheid van meningsuiting mag geen reden zijn om aan te zetten tot raciale of culturele discriminatie en de samenleving te verscheuren’, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘We hopen dat Zweden de religieuze overtuigingen van minderheidsgroepen, waaronder moslims, oprecht kan respecteren.’

China’s reprimande zal voor sommigen onverwacht zijn. China heeft naar schatting minstens een miljoen islamitische Oeigoeren in heropvoedingskampen opgesloten. Ook worden Oeigoerse moskeeën gesloopt en Oeigoerse vrouwen gedwongen gesteriliseerd. Steeds meer experts en parlementen spreken daarom van genocide.

- Advertentie -