Egypte, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben Oeigoerse vluchtelingen terug naar China gestuurd. Dat blijkt uit verslagen en getuigenissen die door de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn verzameld.
In Egypte hebben mensenrechtenorganisaties honderden detenties van Oeigoeren en tenminste twintig deportaties van Oeigoeren gedocumenteerd, aldus CNN. De meerderheid van de gedeporteerden waren studenten van de prestigieuze islamitische universiteit van Al-Azhar.
In Saoedi-Arabië werd tussen 2018 en 2020 tenminste één Oeigoerse moslim vastgehouden en gedeporteerd naar China, nadat hij de Umrah-bedevaart maakte in Mekka en Medina. Een andere Oeigoer werd gearresteerd na een bedevaart, en zal mogelijk worden gedeporteerd.
De Verenigde Arabische Emiraten hebben tenminste één Oeigoer aan China uitgeleverd.
Volgens CNN gaan islamitische landen over tot de deportatie van Oeigoeren vanwege de groeiende macht van China.
Ook in Turkije vrezen gevluchte Oeigoeren, die de Turken als een soort broedervolk zien, dat zij zullen worden overgeleverd aan China. CNN vond daar nog geen bewijs voor.
Eenmaal terug in China, wacht deze Oeigoerse vluchtelingen zeer waarschijnlijk een bitter lot. Minstens een miljoen Oeigoeren en mensen uit andere islamitische volkeren zitten opgesloten in kampen in hun thuisregio Xinjiang, in het westen van China.
Onlangs deed een voormalige Chinese ex-agent huiveringwekkende onthullingen tijdens een online congres over wat er in deze kampen gebeurd. Hij bevestigde dat de ‘heropvoedingskampen’ in Xinjiang niets te maken hadden met opvoeding of training, maar alles met het hersenspoelen van islamitische Oeigoeren. Ook worden Oeigoeren daar gemarteld, met als doel dat ze de islam vaarwel zeggen.
Onder meer vanwege deze praktijken, die tot doel hebben de Oeigoerse identiteit te wissen, betichten sommige experts China van culturele genocide.
Meerdere westerse parlementen, waaronder die van Nederland en Groot-Brittannië, beschuldigen de Chinese regering van genocide op de Oeigoeren, ook omdat China bezig is met een gedwongen anticonceptiebeleid om de Oeigoerse bevolking te beperken. Uit een analyse door de Duitse onderzoeker Andrian Zenz blijkt dat hierdoor 2,6 tot 4,5 miljoen minder Oeigoerse baby’s zullen worden geboren, binnen twintig jaar.
In maart sprak een internationale set van deskundigen in een mensenrechtenrapport van ‘een intentie om de Oeigoeren als groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen’.
Egypte, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en andere islamitische landen zwijgen intussen in alle talen over de islamitische Oeigoeren. De Arabische Liga heeft zelfs enkele keren hun expliciete goedkeuring verleend aan de Oeigoeren-politiek van China, onder het mom van wat China zelf ook altijd beweert: namelijk dat China het terrorisme, separatisme en extremisme aanpakt onder de Oeigoeren.
Het besluit van moslimlanden om zich achter China te scharen is keiharde Realpolitik, zei Bernard Haykel, hoogleraar Midden-Oostenstudies aan de universiteit van Princeton, eerder tegen de Kanttekening:
‘Het is overduidelijk dat de overheden een dubbele standaard hanteren door wel op te komen voor de Rohingya-moslims in Myanmar, maar niet voor de Oeigoeren. Ook binnen eigen gelederen is deze hypocrisie geen geheim, maar de kosten wegen simpelweg niet op tegen de baten. Natuurlijk is er sympathie voor de Oeigoerse moslims, maar niemand is bereid zijn waardevolle relatie met China ervoor op het spel te zetten.’