12.8 C
Amsterdam

Onderzoek: Britten banger voor extreemrechts dan voor islamisme

Lees meer

Het Britse publiek ziet extreemrechtse groepen nu als een grotere bedreiging dan islamistische extremisten. Dit concludeert antiracismewaakhond Hope Not Hate na onderzoek onder ruim zesduizend respondenten.

33 procent van de ondervraagden noemt extreemrechtse organisaties als de grootste bedreiging voor sociale cohesie en de openbare orde. Dit is 5 procent meer dan in februari, toen dit nog 28 procent was. De vrees voor islamistisch extremisme daalde in diezelfde periode: van 35 naar 28 procent.

De timing van de studie is saillant te noemen: vorige week belandde activist Tommy Robinson, oprichter van de extreemrechtse English Defence League, voor negen maanden achter de tralies omdat hij illegale opnames maakte van Pakistaans-Britse verdachten in een grote zedenzaak.

Volgens Hope Not Hate-woordvoerder Rosie Carter zijn mensen banger voor extreemrechts geworden door aanslagen die door extreemrechtse terroristen zijn gepleegd. Ze noemt de aanslag op de synagoge in Pittsburgh, vorig jaar oktober, en de aanslag in Christchurch in maart dit jaar, waarbij 51 moslims om het leven kwamen.

Daarnaast zijn extreemrechtse en racistische propaganda steeds meer zichtbaar geworden, waardoor mensen het gevaar van extreemrechtse groepen beginnen in te zien, aldus Carter. ‘En het is niet zo dat alleen links zich zorgen maakt.’

Volgens Hope Not Hate maken vooral Joodse (57 procent) en islamitische (62 procent) respondenten zich zorgen over extreemrechts, terwijl slechts 18 procent van de Conservatieven-stemmers extreemrechts een probleem vindt.

- Advertentie -