8.6 C
Amsterdam

Studie: ‘Turks onderwijs radicaliseert, zelfs IS wordt goedgepraat’

Lees meer

Het curriculum op Turkse scholen is volgens een nieuw onderzoek de afgelopen drastisch geradicaliseerd.

De Turkse regering heeft jihad geïntroduceerd in leerboeken, martelaarschap wordt verheerlijkt en is het ‘nieuwe normaal’, aldus de Israëlische denktank IMPACT-se in samenwerking met de Henry Jackson Society, een Britse denktank.

‘De islam wordt voorgesteld als een politieke zaak, waarbij wetenschap en technologie gebruikt worden om zijn doelen dichterbij te brengen.’

Daarnaast is het curriculum anti-Amerikaans, wordt er begrip gekweekt voor de motivatie van IS en Al Qaida, terwijl de PKK wel fel wordt bestreden, aldus het onderzoek.

De Turkse president Erdogan zegt dat Turkije democratisch en tolerant is voor andere religies, maar de afgelopen jaren heeft hij een islamistische koers gevaren en dissidente stemmen de kop ingedrukt.

Volgens IMPACT-se promoot het Turkse curriculum een Ottomaanse ideale wereldorde. De Turkse wereld zou zich uitstrekken van de Adriatische Zee tot Centraal-Azië. Turks en Arabisch worden als talen aangeboden, Koerdisch niet. Religieuze klassen zijn vaak voor alle leerlingen verplicht.

Christenen en Joden worden omschreven als ‘ongelovigen’, niet als ‘Mensen van het Boek’, meldt IMPACT-se. Wel wordt de Holocaust genoemd in de schoolboeken, al is het zijdelings.

- Advertentie -