16.6 C
Amsterdam

Onderzoek: Egypte gebruikte Franse inlichtingen voor doden burgers

Lees meer

Egypte heeft inlichtingen van het Franse leger gebruikt om Egyptische burgers die van smokkel werden verdacht te vermoorden. Dat meldt de onderzoekswebsite Disclose.

Het was de bedoeling dat Egypte de Franse informatie zou gebruiken om de westelijke grens van Egypte met Libië beter te bewaken tegen de dreiging van terroristen. Maar Egypte misbruikte de Franse informatie om burgers te doden die ervan verdacht werden smokkelwaar bij zich te hebben.

Volgens de gelekte documenten was het Franse leger tussen 2016 en 2018 betrokken bij tenminste 19 luchtaanvallen op burgers. Hoewel de Franse luchtmacht en inlichtingendienst twijfels hadden over de manier waarop Egypte de inlichtingen gebruikte, ging de operatie door.

Volgens Disclose werd het Franse inlichtingenteam vergezeld door een Egyptische officier die belast was met het afluisteren van gesprekken. Disclose zegt dat het Franse team zich snel realiseerde dat de terroristische dreiging minimaal was en dat de informatie in plaats daarvan werd gebruikt om smokkelaars aan te pakken die sigaretten, voedsel, wapens en drugs smokkelden.

Om veiligheidsredenen zegt het Franse ministerie van Defensie er niet meer over te willen zeggen, maar dat er wel een onderzoek wordt gestart naar de informatie die is onthuld door Disclose.

- Advertentie -