14.9 C
Amsterdam

Onderzoek: helft Duitsers vindt islam niet bij Duitsland passen

Lees meer

De helft van alle Duitsers vindt de islam niet verenigbaar met Duitsland, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Duitse overheid.

De Duitse integratie-adviesraad nam een enquête af onder ruim 15.000 Duitsers. Van de autochtone respondenten zegt bijna 48 procent dat de islam ‘niet compatibel is met de Duitse samenleving’.

Opmerkelijk: onder Duitsers met een migratieachtergrond (moslims uitgezonderd) is dit nog meer – ruim 55 procent.

29 procent van de autochtonen vindt dat de beoefening van de islam beperkt moet worden in Duitsland. Wederom is dit percentage hoger onder Duitsers met een migratieachtergrond (moslims uitgezonderd): bijna 32 procent.

Duitsland heeft 84 miljoen inwoners en op Frankrijk na de grootste moslimbevolking in West-Europa. Er wonen 4,7 miljoen moslims, aldus de officiële cijfers.

Islamitische groeperingen in Duitsland melden steeds meer moslimhaat, wat ze voor een groot deel wijten aan de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland, die de huidige vluchtelingencrisis zou proberen te gebruiken om de angst voor migranten te verhogen.

De Duitse overheid registreerde in 2021 46 voorvallen van vandalisme of geweld tegen moskeeën. De overheid registreerde ook zeventien gewonden als gevolg van anti-moslimgeweld.

Hetzelfde onderzoek vroeg zich ook af hoeveel antisemitisme in Duitsland bestaat. Op de vraag of ‘Joden te veel invloed hebben in de wereld’, antwoordt 11 procent van de autochtonen bevestigend. Onder Turkse Duitsers is dit percentage 52 procent.

- Advertentie -