28 C
Amsterdam

Onderzoek: polarisatie goed middel om discriminatie aan te kaarten

Lees meer

Volgens onderzoek door de multiculturele website Nieuw Wij is polarisatie in het publieke debat een goed middel om discriminatie aan te kaarten.

Nieuw Wij ondervroeg een diverse groep van 72 deskundigen en professionals die zich inzetten om discriminatie tegen te gaan. Ook onderzocht het platform discussies op Twitter.

De onderzoekers stellen dat er in maatschappelijke discussies veel polarisatie plaatsvindt. Links en rechts worden hierdoor steeds sterker, terwijl het midden zwakker wordt, omdat mensen in het debat gedwongen worden een kant te kiezen.

Maar in discussies over racisme, moslimdiscriminatie en het koloniale verleden van Nederland heeft de polarisatie een positief effect, aldus het rapport, omdat dit voor verandering van bewustzijn zorgt. Meer mensen veranderen van mening en gaan bijvoorbeeld anders aankijken tegen Zwarte Piet.

Het expliciet benoemen en aanpakken van ons ‘witte patriarchale’ systeem, is volgens sommige experts een voorwaarde in de aanpak van discriminatie, aldus Enic Odaci, beleidsadviseur op het gebied van diversiteit.

‘Dat blijkt te schuren en polarisatie is het gevolg. Maar zonder deze polarisatie treedt er geen verandering van bewustzijn op. Bij moslimdiscriminatie zien we een vergelijkbare houding.’

- Advertentie -