13.7 C
Amsterdam

Versnelde opmars roetveegpiet bij Sintintochten aanstaande november

Lees meer

Bij de Sinterklaasintochten van aankomende november zullen in zeker tientallen steden en dorpen geen Zwarte Pieten te zien meer zijn. Dit blijkt uit een rondgang door de Kanttekening langs Sinterklaascomités in het hele land.

Tenminste 91 intochtcomités spreken uit dat zij geen enkele Zwarte Piet meer zullen laten aanmeren. Het overgrote deel daarvan gaat voor de roetveegpiet-variant.

Dat duidt op een fors verschil met de laatste fysieke intocht van 2019. Toen was het aantal comités dat aandurfde geheel zonder Zwarte Pieten te werken nog op twee handen te tellen.

Het werkelijke aantal intochten zonder Zwarte Piet kan nog hoger liggen: ruim tweehonderd van de driehonderd benaderde comités reageerden niet op vragen van de Kanttekening.

Opvallend: veel Zwarte Piet-loze comités komen niet uit de Randstad en de universiteitssteden daarbuiten. ‘Het laat zien dat het geen Randstad-dingetje is, wat ons wel eens is verweten’, reageert burgerbeweging De Goede Zaak, die van ‘goed nieuws’ spreekt.

‘Zwarte Piet is een racistische karikatuur. We willen heel Nederland Zwarte Pieten-vrij hebben. Dus we zien dit als een goede ontwikkeling’, aldus het Comité 21 maart.

BIJ1 reageert: ‘Elke stap richting het afschaffen van Zwarte Piet is goed. Tegelijkertijd moet Nederland erkennen dat racisme en kolonialisme nog steeds niet voorbij zijn, dat invloeden van toen nu nog steeds zichtbaar zijn.’

Het gehele Kanttekening-artikel met alle feiten en cijfers is hier te lezen.

- Advertentie -