22.9 C
Amsterdam

Onderzoek VS: raciale ongelijkheid in toediening vaccinaties tegen apenpokkenvirus

Lees meer

Uit een onderzoek van autoriteiten in New York dat gisteren werd gepubliceerd blijkt dat Afro-Amerikaanse mannen veel minder vaak worden gevaccineerd tegen apenpokken dan Amerikaanse mannen uit andere raciale groepen. Dit schrijft The New York Times.  

Gezondheidsexperts en activisten vrezen nu dat net als tijdens de coronacrisis de zwarte bevolking als risicogroep wordt verwaarloosd.

Afro-Amerikaanse mannen vormen 31 procent van de risicopopulatie, maar slechts 12 procent van de vaccinaties ging naar Afro-Amerikaanse mannen. Dit contrasteert sterk met de witte Amerikaanse mannen. Zij vormen 45 procent van de risicopopulatie, maar 46 porcent van de vaccinaties is naar hen gegaan.

Volgens gezondheidsexperts en activisten is het vaccinatiebeleid dusdanig ingericht dat de vaccinaties voornamelijk de witte en welvarende bevolking bereiken, waarbij de zwarte en armere mensen minder kans hebben om gevaccineerd te worden. Dit gebeurde volgens de experts ook tijdens de coronacrisis.

Ook blijkt dat een vaccinatiekliniek in de zwarte wijk Harlem in New York voornamelijk witte cliënten uit nabijgelegen wijken trok. Hierdoor hadden de voornamelijk zwarte bewoners van de wijk bijna geen mogelijkheid om een vaccinatie te krijgen. Degenen die wel een afspraak kregen vertellen dat ze te weinig voorlichting kregen over de mogelijke risico’s van het virus en hoe ze zich moeten beschermen.

De gezondheidscommissaris van New York vertelt The New York Times dat zwarte mannen worden ondervertegenwoordigd in het vaccinatiebeleid. De stad zal meer werk moeten verrichten om de zwarte bevolking gelijke kansen te bieden.

- Advertentie -