15.5 C
Amsterdam

Ook in Utrecht mag Pegida geen barbecue organiseren voor de moskee

Lees meer

Anti-islambeweging Pegida van Edwin Wagensveld mag geen varkensbarbecue organiseren voor de Utrechtse Ulu-moskee, meldt AD Utrecht. Burgemeester Sharon Dijksma is bang voor ‘wanordelijkheden’. Eerder deze maand werden geplande barbecues in Schiedam en Eindhoven verboden.

Pegida wilde donderdag een demonstratie in Utrecht organiseren op het plein bij de Ulu-moskee en daar stukjes varkensvlees op de barbecue gooien. Denk vroeg Dijksma de demonstratie te verbieden, omdat Pegida de openbare orde zou willen verstoren en de moslimgemeenschap beledigen. ‘In Utrecht is geen plek voor haat.’

In het verleden hebben demonstraties van Pegida in Utrecht tot escalaties geleid. In 2019 pleegden tegendemonstranten een groot aantal vernielingen in de wijk Zuilen. Een jaar later werd een demonstratie van Pegida bij de moskee afgebroken omdat er stenen werden gegooid naar Pegida-aanhangers.

De Utrechtse burgemeester Dijksma kijkt of Pegida op een andere plek kan demonstreren. Maar Pegida-voorman Edwin Wagensveld heeft daar geen trek in.

‘Bij een Sinterklaasintocht mag gedemonstreerd worden tegen Zwarte Piet. Waarom zouden wij dan niet bij een moskee mogen verzamelen? Iedereen heeft een grote mond over Rusland, dat mensen daar niet mogen demonstreren. Die kant gaan wij ook op.’

Op Facebook schrijft Pegida dat de organisatie zich heeft aangemeld voor twaalf demonstraties in steden en dorpen in Nederland, in de periode van 5 tot en met 16 april.

De demonstratie vanavond in Amsterdam bij de El Tawheed-moskee gaat volgens de organisatie wel ‘gewoon’ door. De partij Denk had burgemeester Femke Halsema om een verbod gevraagd.

- Advertentie -