14.8 C
Amsterdam

Ook Marokko hekelt Frankrijk om ‘provocatie’ met Mohammed-cartoons

Lees meer

Marokko voegt zich in het koor van islamitische landen die Frankrijk veroordelen. Het land noemt de herpublicatie van de Mohammed-cartoons een ‘provocatie’.

Na de moord op Samuel Paty werden de Mohammed-cartoons veelvuldig hergepubliceerd op sociale media. De Franse president Emmanuel Macron verdedigt de vrijheid om zulke cartoons te maken en te verspreiden. De cartoons waren te zien op overheidsgebouwen in de Franse steden Montpellier en Toulouse. Volgens Marokko lijden veel Fransen aan een ‘gebrek aan volwassenheid’, meldt Morocco World News.

De vrijheid van meningsuiting niet grenzeloos, stelt het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze vrijheid eindigt ‘waar de vrijheid en geloofsovertuigingen van anderen beginnen’.

‘Voor zover het koninkrijk Marokko alle duistere en barbaarse gewelddaden in naam van de islam veroordeelt, stelt het deze provocaties aan de kaak die de heiligheid van de islamitische religie beledigen.’

Veel islamitische landen hebben Frankrijk veroordeelt. De Turkse president Erdogan zei dat zijn Franse collega Emmanuel Macron ‘de weg kwijt’ is en zich geestelijk moet laten nakijken. Qatar, Koeweit en Jordanië hebben zelfs besloten om Franse producten te boycotten.

Op 16 oktober werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty vermoord door een achttienjarige Tsjetsjeense moslim. Hij vermoordde Paty omdat de geschiedenisleraar tijdens een les de Mohammedcartoons uit het satirische blad Charlie Hebdo had laten zien. In januari 2015 werd bijna de voltallige redactie van dat blad vermoord door terroristen vanwege het publiceren van diezelfde cartoons.

Frankrijk verdedigt de vrijheid van meningsuiting van Charlie Hebdo en Paty en wil de radicale islam en islamistisch ‘separatisme’ bestrijden. De overheid is onder meer van plan de Organisatie Tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) te verbieden en de greep vanuit Turkije op Turkse moskeeen in Frankrijk af te snijden. Critici van islamitische huize vrezen voor een golf van ‘islamofobe’ politiek.

 

- Advertentie -