16.4 C
Amsterdam

Turks-Oostenrijkse moslims redden leven politieman bij aanslag Wenen

Lees meer

Een politieagent en een vrouw wisten de aanslag in Wenen te overleven dankzij het ingrijpen van twee Turks-Oostenrijkse vrienden, melden verschillende media.

Recep Tayyip Gültekin (21) en Mikail Özen (25) wilden, voordat de nachtklok in de Oostenrijkse hoofdstad inging, nog een laatste kop koffie drinken. Toen hoorden ze plotseling geweerschoten, vertelt Gültekin.

Ze renden naar de plek waar het geluid vandaan kwam en zagen dat een vrouw werd neergeschoten. Ze brachten haar in veiligheid en namen haar mee naar een nabijgelegen restaurant.

‘Nadat ik het restaurant had verlaten, ontmoette ik een van de aanvallers. Hij richtte zijn pistool op mij. Ik wierp me op de grond en probeerde aan hem te ontsnappen. Het wapen was waarschijnlijk een geweer’, zegt Gültekin.

De ontsnappingspoging lukte. Vervolgens reden de jongens naar het politiebureau om de situatie te melden. Onderweg stuitten ze op een politieagent die gewond was geraakt.

De rest van de agenten zat midden in een vuurgevecht met de aanvaller, die nog in de buurt was. De twee pakten de agent op en droegen hem naar een ambulance.

Gültekin: ‘Wij Turkse moslims veroordelen terrorisme. We zijn trots op Oostenrijk, we zijn trots op Wenen’, aldus Gültekin. ‘Ongeacht wat er gebeurt, we staan altijd klaar om te helpen.’

In de Turkse pers en op social media worden de twee nu als helden vereerd. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken bedankte ze voor hun inzet, meldt de Duitse afdeling van het Turkse staatsmedium TRT. Ook de Turkse ambassadeur in Wenen zette de twee in het zonnetje (foto) in het Turkse consulaat.

Een eerste onderzoek door de Oostenrijkse autoriteiten leidde tot de conclusie dat vermoedelijk IS achter de aanslag zit. Er vielen vier doden en zeventien gewonden.

- Advertentie -