12 C
Amsterdam

Ophef over Omar-en-Samira-poster

Lees meer

De postercampagne tegen discriminatie op de woningmarkt ‘Wijs discriminatie de deur’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken schiet sommigen in het verkeerde keelgat. De postertekst ‘Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel’ en tussen haakjes ‘Omar en Samira niet’, vraagt aandacht voor discriminatie van woningzoekenden van kleur.

Terwijl Telegraaf-journalist Wierd Duk ‘alles’ aan deze campagne ‘polariserend’ vindt, kan De Balie-directeur Youri Albrecht zijn ogen niet geloven. ‘Een zieke grap’, ‘Dit is gewoon officieel polariseren en mensen tegen elkaar opzetten’, schrijft hij op Twitter.

Ook PVV-leider Geert Wilders laat  van zich horen. ‘Was het maar waar!’ ‘Het is helaas precies andersom. Omar en Samira vreten onze verzorgingsstaat leeg, krijgen gratis zorg, woningen en uitkeringen. Erik en Annemarie kunnen dat allemaal betalen en jarenlang wachten op een woning’, twittert hij.

Maar de campagne heeft ook voorstanders. Zoals de Brabantse Leidenaar Marcel Elsschot. Het aan de kaak stellen van woondiscriminatie vindt hij ‘terecht’ .

Melissa Koutouzis van Woonprotest staat achter de overheidscampagne. ‘Een deel van wit Nederland is boos vanwege een oproep tegen discriminatie, dat is voorspelbaar. Dat zoveel mensen gelijk schreeuwen dat discriminatie niet bestaat, doet me een beetje denken aan white lives matter’, zegt ze aan de telefoon.

‘De woonbeweging strijdt niet voor niets tegen gentrificatie en discriminatie op de woningmarkt. Gelijkheid en solidariteit zijn in Nederland nog ver te zoeken’, aldus Koutouzis. ‘De overheid doet al decennia te weinig voor woonzoekenden en sluit ook groepen uit door de sociale huursector te slopen en opvang te sluiten.’

In Eindhoven hebben de oppositiepartijen VVD en LPF raadsvragen gesteld over de posters, meldt Eindhovens Dagblad. ‘We willen af van discriminatie maar is dit de methode?’ vraagt VVD-fractievoorzitter Lex Janssen.
Volgens het ministerie is de campagne bedoeld om ‘bewustwording’ te creëren op het gebied van woondiscriminatie. ‘Met deze campagne worden verhuurders en makelaars gewezen op hun plichten en woningzoekenden op hun rechten’. De branchevereniging voor vastgoed en VVE-managers ondersteunen deze campagne ‘van harte’, staat op hun website.

- Advertentie -