19.4 C
Amsterdam

Ophef over Saoedische ramadan-series op tv, want ‘te positief over Israël’

Lees meer

Twee ramadan-series uit Saoedi-Arabië hebben in het Midden-Oosten veel woede opgeroepen. De series zouden te positief zijn over Israël en Palestijnen in een negatief daglicht plaatsen. Dit bericht de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De eerste serie, Um-Haroun (‘Moeder van Haroun’), gaat over het leven van een oudere joodse verpleegster. De serie speelt zich af in de jaren veertig van de vorige eeuw, toen joden en Arabieren in religieuze harmonie zouden leven.

In de andere ramadan-serie, de komedie Makhraj 7 (‘Uitgang 7’), staan twee Saoedische zakenlui centraal die ook met Israëliërs zakendoen. In één scène zegt de ene zakenman dat de Israëliërs vijanden zijn, waarop de andere zakenman antwoordt:

‘De echte vijand is degene die geen dankbaarheid toont voor je standpunt, je offers verwerpt en je dag en nacht vervloekt.’ Hij is boos op de Palestijnen: die zouden namelijk niet dankbaar genoeg zijn voor alle financiële hulp uit Saoedi-Arabië.

Beide series zijn controversieel in de islamitische wereld. Ze zouden Israël en de Israëliërs te positief zouden belichten en de Palestijnen negatief. De Saoedische staats-tv wordt ervan beschuldigd ‘normalisering’ van de relatie met Israël te propageren.

In reactie op alle kritiek is het Saoedische staatspersbureau nu met een officiële verklaring gekomen: ‘De Palestijnse kwestie was en is nog steeds de centrale kwestie van de Arabieren en de moslims en de eerste prioriteit voor het koninkrijk (Saoedi-Arabië, red.).’

Vorige week was er ophef over de Egyptische sciencefictionserie El-Nehaya – Arabisch voor ‘Het Einde’ – waarin Jeruzalem is ‘bevrijd’ en de Joden uit Israël zijn teruggekeerd naar hun ‘landen van herkomst’. Deze serie is dan weer niet controversieel in de islamitische wereld, maar wel in Israël. Volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is El-Nehaya ‘volkomen onacceptabel’.

- Advertentie -