16.5 C
Amsterdam

Opnieuw antisemitisme Feyenoordfans rond match tegen Ajax

Lees meer

Op social media is beeld opgedoken waarbij fans van Feyenoord de Hitlergroet uitbrengen en poseren met antisemitische spandoeken. 

‘Berghuis in een massagraf en ‘Berghuis op de trein kankerjudas’, staat op de spandoeken.

Gisteren speelde Feyenoord in een vanwege corona lege Kuip tegen Ajax. Het werd 0-2 voor de Amsterdammers. Feyenoord-supporters gooiden na afloop zwaar vuurwerk naar de Ajax-bus. De politie zette een waterkanon tegen hen in.

Sinds voetballer Steven Berghuis deze zomer van Feyenoord naar Ajax is overgestapt, halen sommige Feyenoord-fans bijna alle antisemitische stereotyperingen over Joden van stal om hun onvrede te uiten.

In Trouw zegt historicus Jasmin Seijbel, die onderzoek doet naar voetbalgerelateerd antisemitisme, vandaag dat dit soort antisemitisme ‘niet bedoeld is om Joodse mensen pijn te doen’, maar vooral gericht is op ‘de ander’. Ze geeft toe dat dit het niet minder pijnlijk maakt voor Joodse mensen, ondanks deze ‘andere intentie’ bij voetbalantisemitisme.

Volgens activist Job Polak gaat het om een neonazistische groep. Hij keert zich op Twitter tegen het idee dat antisemitisme rondom voetbal geen ‘echte antisemitisme’ is: ‘Wil iemand dit nazi tinnef (afval, red.) nog verdedigen of trappen de echte voetbalsupporters en de rest van Rotterdam hun gewoon eindelijk de nieuwe Maas in?’

- Advertentie -