12 C
Amsterdam

Opnieuw minder kinderen in Amsterdam gevaccineerd

Lees meer

In Amsterdam blijven de vaccinatiegraden onder kinderen dalen. Hierdoor neemt de kans op een uitbraak van besmettelijke ziekten toe, zo meldt NRC.

Onder baby’s is de vaccinatiegraad in 2022 gezakt naar 85 procent. Dit terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een streefpercentage van 95 procent adviseert, zodat groepsimmuniteit gewaarborgd blijft tegen de uitbraak van besmettelijke ziekten.

Het valt op dat de bestaande verschillen tussen de Amsterdamse stadsdelen nog verder zijn toegenomen. In de armere wijken wordt minder gevaccineerd. ‘In Nieuw-West is de vaccinatiegraad 71 procent. In Noord en Zuidoost ligt het percentage gevaccineerde zuigelingen net onder de 85 procent. Alleen stadsdeel Centrum evenaart met 88 procent het landelijk gemiddelde. De trend is ook zichtbaar bij Amsterdamse kleuters, schoolkinderen en adolescenten’, meldt NRC.

De GGD verklaart de dalende trend mede door de ‘naweeën van de coronapandemie’, waarin het vertrouwen in vaccinaties is teruggelopen.

Als andere steden erbij worden gepakt, dan blijkt dat het nog erger kan. In Rotterdam is slechts 65 procent van de kinderen onder de tien jaar ingeënt tegen besmettelijke ziekten, schrijft NRC. Ook in Utrecht en Den Haag worden kinderen steeds minder vaak gevaccineerd.

De gemeente Amsterdam treft maatregelen om meer mensen te overtuigen van het nut van vaccinatie met meer voorlichtingscampagnes. Ook zal het wekelijkse vaccinatiespreekuur vaker open zijn.

- Advertentie -