10.1 C
Amsterdam

Oproep aan alle vrouwen: ‘Draag een hoofddoek op 1 februari’

Lees meer

De organisatie van de jaarlijkse World Hijab Day roept niet-islamitische vrouwen op om uit solidariteit bij de komende editie een hijab te dragen. Progression, not oppression is op 1 februari 2023 de slogan van het event.

Solidariteit is hard nodig, aldus World Hijab Day. De organisatie wil dat er meer bewustzijn komt over waarom moslima’s de hijab dragen. Ook zou discriminatie tegen hijabi’s, wat de organisatie ‘hijabofobie’ noemt, een probleem zijn.

‘Met jouw steun kunnen moslimvrouwen en -meisjes die daarvoor kiezen hun hijab dragen zonder angst, intimidatie of aarzeling’, aldus de organisatie, die op sociale media druk bezig is met het tonen van gesluierde niet-moslima’s onder de hashtag #UnapologeticHijabi.

Door de protesten in Iran laaide het hoofddoekdebat ook in Nederland weer op. Moslima’s werden bijvoorbeeld opgeroepen om, uit solidariteit met de vrouwen in Iran, hun hijab juist af te doen. De Kanttekening sprak moslima’s die de vergelijking met Iran hekelen en het beeld over ‘hoofdoekdwang’ nuanceren. ‘Hier is veel meer dwang om je hoofddoek áf te doen.’

- Advertentie -