11.8 C
Amsterdam

Oud-rector Islamitische Universiteit krijgt celstraf voor miljoenenfraude

Lees meer

Een voormalige rector van de Islamitische Universiteit Europa in Rotterdam heeft 28 maanden gevangenisstraf gekregen voor het jarenlang plegen van belastingfraude. Dat deed hij samen met zijn schoonzoon, die boekhouder was bij de onderwijsinstelling.  

De rechter neemt het hem kwalijk dat hij niet kwam opdagen tijdens de rechtszaak om vragen te beantwoorden. Hij verkeert volgens zijn advocaat in slechte gezondheid. Zo schrijft de nieuwssite Rijnmond.

Het gaat om een oude zaak. De oud-rector werd in december 2016 opgepakt en in 2017 vrijgelaten. Hij vluchtte daarna naar Turkije.

In 2013 vermoedde de Belastingdienst Rijnmond dat de universiteit fraudeerde. Gezinnen met lage inkomen gaven opeens hele hoge donaties. Het vermoeden bestond dat er met de cijfers werd geknoeid. Donateurs ontvingen een kwitantie van de universiteit met een hoger bedrag dan dat ze daadwerkelijk hadden gegeven. Dit fictieve bedrag konden ze aftrekken van de inkomstenbelasting.

Op deze manier is er, aldus het OM, voor meer dan een miljoen euro gefraudeerd door de universiteit. Behalve belastingfraude pleegde de instelling ook diplomafraude. Justitie wil de oud-rector daar nog voor vervolgen.

De Islamitische Universiteit Europa in Rotterdam ging in 2019 failliet. Het gaat hier om een ander instituut dan de nog steeds actieve Islamic University of Applied Sciences in Rotterdam (IUASR), een islamitische hbo-instelling die islamologen, imams en islamitische geestelijk verzorgers opleidt. Per abuis stond bij dit nieuwsbericht eerder een foto van de IUASR.

- Advertentie -