14 C
Amsterdam

Overgrote meerderheid ziet Netanyahu niet als betrouwbare bron

Lees meer

De geloofwaardigheid van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in eigen land is naar een dieptepunt gezakt. Volgens een recente peiling van de Israëlische Bar-Ilan Universiteit vindt slechts 4% van de Israëlische Joden hem ‘een betrouwbron van informatie’ over de oorlog. Zo meldt de nieuwssite Al-Monitor.

De peiling werd gehouden onder 505 Israëlische Joden, een maand na de Hamas-aanval op 7 oktober.

In tegenstelling tot Netanyahu wordt de woordvoerder van het leger, Daniel Hagari, die regelmatig updates geeft over de oorlog, als veel betrouwbaarder gezien. Bijna driekwart van de geënquêteerden (73,7 procent) zien hem als de meest geloofwaardige bron. De legerleider is ook op sociale media populair, met 73.000 volgers op X.

Het Israëlische publiek vertrouwt over het algemeen wel op de capaciteiten van het Israëlische leger. Over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober, geeft 44% de schuld aan premier Netanyahu en 33% aan chef van het leger Herzi Halevi. Slechts 5% wijst met de beschuldigende vinger naar de defensieminister Yoav Gallant, die ook veel persconferenties geeft sinds de oorlog in Gaza.

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn in Israël, dan zou de Likudpartij van Netanyahu gedecimeerd worden. Likud behoudt volgens deze peiling slechts 18 zetels in de Knesset, ten opzichte van de huidige 32. De oppositie onder leiding van Benny Gantz verdriedubbelt ruim de vertegenwoordiging van 12 naar 39 zetels.

- Advertentie -