13.7 C
Amsterdam

Overheidsrapport: aantal meldingen van discriminatie neemt toe

Lees meer

Vorig jaar is het aantal meldingen van discriminatie toegenomen. Dit staat in het overheidsrapport Discriminatiecijfers 2019.

De politie registreerde 5.487 incidenten, 17 procent meer dan in 2018.

Het aantal meldingen bij het meldpunt voor internetdiscriminatie (MiND) steeg met 19 procent naar 692. De verschillende discriminatiebureaus ontvingen in totaal 4.382 meldingen, 1,4 procent meer dan het jaar ervoor.

Het College voor de Rechten van de Mens kreeg 3.529 vragen en meldingen binnen, 11 procent meer dan in 2018. Ook ontving het College voor de rechten van de Mens 541 verzoeken om een oordeel, 6 procent meer dan een jaar eerder.

Bij de antidiscriminatiebureaus, MiND en de politie gingen de meeste meldingen over discriminatie op grond van herkomst. Andere vormen van discriminatie waren op basis van geslacht, leeftijd en seksuele oriëntatie.

De controversiële Nashvilleverklaring, gericht tegen homo- en transseksualiteit en ondertekend door sommige predikanten en SGP-leider Kees van der Staaij, leidde ook tot veel discriminatiemeldingen. Het College voor de Rechten van de Mens ontving er 440 hierover.

Begin maart beoordeelde het Openbaar Ministerie dat de Nashvilleverklaring niet strafbaar is.

De politie registreerde de meeste incidenten in de Randstad, en dan met name in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

- Advertentie -