13.7 C
Amsterdam

Pakistan: woedende menigte beschuldigt Samsung van blasfemie

Lees meer

Pakistan heeft 27 medewerkers van Samsung gearresteerd nadat een woedende menigte in Karachi het bedrijf beschuldigde van godslastering – een vergrijp waarop in Pakistan de doodstraf staat.

Er gaan verschillende verklaringen de rond voor de ontstane woede. Een daarvan draait rond een ‘blasfemische’ QR-code op een elektronische reclame van Samsung in een winkelcentrum in Karachi. Wie de QR-code scande, zou naar verluidt beledigingen tegen de metgezellen van de profeet Mohammed te zien krijgen.

Een andere verklaring draait rond het wifi-netwerk waarop de Samsung-reclame in het winkelcentrum draaide. Dit netwerk zou de kalief Moe’awija beledigen. Moe’awija was de eerste kalief van het Ummayad-kalifaat, dat op zijn beurt het tweede kalifaat is en werd gevestigd na de dood van Mohammed.

Protesten braken vervolgens uit in Karachi, waarbij demonstranten besloten reclameborden van Samsung te vernielen en verbranden.

De protesten werden geleid door Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), een extremistische religieuze beweging, aldus Pakistaanse media. TLP ontkent zelf elke betrokkenheid.

Na de protesten verklaart Samsung Pakistan nu ‘het grootste respect’ te hebben ‘voor alle religieuze sentimenten en overtuigingen’ en dat het bedrijf voor ‘de religie van de islam het grootste respect heeft’. Het bedrijf geeft aan een intern onderzoek te starten naar het voorval.

- Advertentie -