14.7 C
Amsterdam

Palestijnen sceptisch over nieuwe coalitie Israël: ‘Maakt geen verschil’

Lees meer

Palestijnen op de bezette Westbank en in Gaza zijn sceptisch over de nieuwe coalitie in Israël, bericht de Arabische nieuwszender al Jazeera. De gedoodverfde opvolger van Benjamin Netanyahu, Naftali Bennett, zal waarschijnlijk dezelfde zionistische agenda nastreven.

De 49-jarige Bennett (foto) was hoofd van Israëls belangrijkste kolonistenorganisatie op de Westbank. Hij was vroeger een bondgenoot van Netanyahu, maar steunt nu de oppositie tegen de Israëlische premier.

Volgens de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) is Bennett niet minder extreem dan Netanyahu. Bennett was een groot voorstander van de annexatie van delen van de Westbank, het gebied dat Israël in 1967 veroverde en bezette. Tegenwoordig lijkt hij een meer gematigde koers te zijn ingeslagen en voorstander te zijn van de status quo.

Hamas, dat op de Gazastrook de scepter zwaait, zegt dat het geen verschil maakt wie in Israël regeert. ‘Palestijnen hebben door de geschiedenis heen tientallen Israëlische regeringen gezien, rechts, links, in het midden, zoals ze het noemen. Maar ze zijn allemaal vijandig geweest als het gaat om de rechten van ons Palestijnse volk, en ze hadden allemaal een vijandig beleid van expansionisme.’

Ook de Palestijns-nationalistische Balad-partij zegt dat het niet om de ‘persoonlijkheid’ van Netanyahu gaat, maar om het beleid dat Israël voert.

Eergisteren verklaarden de centrumpartij Yesh Atid en Bennett dat ze een deal hadden bereikt. Samen met een aantal andere partijen, waaronder linkse en zelfs een islamitische partij, hebben ze net genoeg zetels om de Likud-partij van Netanyahu uit een volgende regering te houden.

- Advertentie -