De film No Other Land, waarin Palestijnse en Israëlische filmmakers samenwerken om te laten zien hoe bezetting er uitziet, heeft gisteren een Oscar gewonnen in de categorie beste documentaire.
In de film zie je het leven van Basel Adra uit het dorpje Masafer Yatta in de Westelijke Jordaanoever. Jarenlang filmt hij de acties van het Israëlische leger, dat van het gebied een militair oefenterrein wil maken. Daarvoor komt het regelmatig langs met bulldozers om de vluchtig opgezette woningen weer met de grond gelijk te maken. Op een gegeven moment raakt hij bevriend met de Israëlische journalist Yuval Abraham, die zich hard maakt voor de Palestijnse zaak.
De regisseurs van de film zijn eveneens van zowel Palestijnse als Israëlische afkomst, en hebben met de film willen laten zien dat er alleen een einde aan het conflict kan komen door samen te werken.
Geëmotioneerd vertelde Adra bij de ontvangst van de Oscar over zijn dochter, die twee maanden geleden geboren is. Hij hoopt dat zij niet net als hij te maken zal krijgen met geweld, verwoesting en gedwongen verplaatsing, waarop hij een daverend applaus krijgt.
Bezetting gaat door
Ondanks de aandacht en erkenning voor de film, gaan deze praktijken gewoon door in de Westelijke Jordaanoever. Twee weken geleden schreef Adra op zijn Instagram: de bezetters hebben twee uur geleden Masafer Yatta bestormd. Vier huizen zijn tot dusver verwoest en ze zijn nog steeds bezig.’
‘Iedereen die om deze film gaf, moet eigenlijk ook geven om wat er vandaag de dag gebeurt. Masafer Yatta verdwijnt voor mijn ogen. Er is maar één woord voor deze acties: etnische zuivering’, schreef hij twee dagen eerder.
Amnesty International waarschuwde vorige week ook voor het toenemende geweld in Masafer Yatta, waar in totaal twaalf gemeenschappen wonen. De ngo benadrukte in het bijzonder de situatie in het dorp Shi’b Al-Butum. ‘Al tientallen jaren is deze gemeenschap het slachtoffer van toenemende door de staat gesteunde aanvallen van kolonisten en onderdrukkende maatregelen van de Israëlische autoriteiten.’
‘Sinds 7 oktober 2023 is de situatie aanzienlijk verslechterd. Deze gemeenschap – net als andere in het gebied – zal daardoor met geweld worden verdreven. Tenzij er onmiddellijk maatregelen worden genomen om gewelddadige kolonisten ter verantwoording te roepen en een einde te maken aan de sloop van huizen en de uitbreiding van nabijgelegen nederzettingen’, aldus de ngo.
VN-hulporganisatie OCHA houdt sinds 20 jaar het kolonistengeweld bij op de hele bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem. Volgens de organisatie laat 2024 de hoogste cijfers ooit zien, schreef Amnesty International bovendien.
Lees ook: