22.6 C
Amsterdam

Palestijns topmodel is nieuwe gezicht van Adidas

Lees meer

Het Palestijns-Amerikaanse topmodel Bella Hadid is het gezicht geworden van een nieuwe Adidas-schoen. Israëlische fans hebben geïrriteerd gereageerd vanwege haar steun voor de Palestijnse zaak, schrijft the New Arab.

Bella Hadid staat net als haar zus Gigi Hadid bekend om haar uitgesproken steun voor Palestina en kritiek op Israël. Ze is nu het gezicht geworden van een retro-geïnspireerde schoen van Adidas. Terwijl sommigen haar feliciteerden als de nieuwe poster girl van het bekende Duitse sportmerk, veroorzaakte haar samenwerking met Adidas irritatie en verontwaardiging onder pro-Israëlische journalisten en activisten.

De Israëlische journalist en sociale media influencer Yoseph Haddad nam op X Bella Hadid op de korrel, waarbij hij refereerde aan de moord op elf Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van München in 1972. Haddad beschuldigde Hadid ervan Hamas te steunen en noemde de Adidas-campagne ‘ongelooflijk, hypocriet en walgelijk’. De ngo StopAntisemitism en diverse pro-Israëlische sociale mediagebruikers uitten vergelijkbare kritiek.

Lokale Palestijnse media en pro-Palestijnse activisten op hun beurt waren blij met Adidas’ keuze voor Bella Hadid. Dat de Israëlische journalist Haddad haar in verband bracht met het drama van München was onterecht, want Hadid was op dat moment nog helemaal niet geboren. Ook grepen verschillende pro-Palestijnse sociale mediagebruikers de ophef over Bella Hadid aan om aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in Gaza. Ze riepen op Israël te boycotten voor de Olympische Spelen in Parijs.

- Advertentie -