14.4 C
Amsterdam

Palestijnse premier: Israëlische mars Jeruzalem ‘overschreed elke rode lijn’

Lees meer

De Palestijnse premier noemt de nationalistische Israëlische vlaggenmars in het bezette Oost-Jeruzalem van afgelopen zondag een ‘agressie die alle rode lijnen heeft overschreden’. De Israëlische regering veroordeelt de demonstratie niet, maar neemt afstand van extremistische elementen.

Zondag liepen tienduizenden Israëliërs door de Oude Stad tijdens een jaarlijkse vlaggenmars ter ere van de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967 in de Zesdaagse Oorlog. Sommigen scandeerden anti-Arabische en anti-islamitische leuzen als ‘dood aan de Arabieren’ en ‘Mohammed is dood’. Ook gooiden Israëliërs stenen naar woningen van Palestijnen, bericht het Palestijnse persbureau Wafa op basis van ooggetuigen. Sommigen betraden het Al Aqsa-complex, de op twee na meest heilige plaats van de islam.

‘Israël heeft gisteren alle rode lijnen en internationale verdragen overschreden met zijn herhaalde agressie tegen Al Aqsa in Jeruzalem’, reageert de Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh. ‘Het probeert een realiteit op te leggen die niet strookt met de historische status-quo van de Al Aqsa-moskee.’

De Israëlische regering heeft geen spijt van haar toestemming voor de mars, maar neemt afstand van extremistische elementen. ‘In plaats van een dag van vreugde probeerden zij er een dag van haat van te maken. Deze mensen zijn geen patriotten.’

De regering wil enkele extremistische organisaties bestempelen als terreurorganisaties vanwege hun rol van zondag. De regering stelt wel dat de extremisten een kleine minderheid vormden en dat ook Palestijnen voor ongeregeldheden zorgden.

De spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen zijn de afgelopen maanden flink opgelopen. Bij aanslagen door Palestijnen kwamen bijna twintig mensen om. En het Israëlische leger doodde tientallen Palestijnen onder het mom van ‘antiterroristische acties’.

Een van de slachtoffers was de Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh van de Arabische nieuwszender al Jazeera. De Amerikaanse nieuwszender CNN concludeerde na onderzoek dat ze gericht is doodgeschoten door het Israëlische leger. Het leger ontkent deze beschuldiging.

- Advertentie -