20.4 C
Amsterdam

Palestijnse rector eist excuses Leidse universiteit om cancelen Israël-panel

Lees meer

Beshara Doumani, rector van de Birzeit Universiteit op de Westelijke Jordaanoever, vindt dat de Universiteit Leiden excuses moet aanbieden aan de pro-Palestijnse antropoloog Dina Zbeidy. Een paneldiscussie die zij zou leiden over ‘apartheid’ in Israël werd in maart door de Leidse universiteit gecanceld.

Doumani hield gisteren een toespraak aan de Universiteit Leiden en hekelde het ‘gebrek aan academische vrijheid’ aan de universiteit.

In maart dit jaar besloot Universiteit Leiden een paneldiscussie over Israël en Palestina te cancelen omdat moderator Dina Zbeidy niet neutraal zou zijn. Antropoloog Zbeidy (Hogeschool Leiden) werkte voor Nederlandse en Palestijnse mensenrechtenorganisaties die ook vinden dat Israël zich schuldig maakt aan apartheid.

‘We eisen veiligheid’, zei een universiteitswoordvoerder toen. ‘Een debat moet goed toegankelijk voor iedereen zijn, en goed gemodereerd.’

Enkele pro-Palestijnse docenten in Leiden waren ontstemd over het besluit van het universiteitsbestuur. ‘Dina heeft goede kwalificaties’ en ‘Ze wordt gediscrimineerd op haar afkomst’, klonk het toen.

Doumani sluit zich bij hen aan. De universiteit moet haar excuses aanbieden, vindt hij.

- Advertentie -