14.4 C
Amsterdam

Parlementaire onschendbaarheid Vlaams Belang-politicus ingetrokken

Lees meer

Het Belgische parlement heeft de parlementaire onschendbaarheid van Vlaams Belang-politicus Dries van Langenhove opgeheven, melden Belgische media.

Het Openbaar Ministerie had hierom gevraagd. Ruim twee jaar lang voerde het gerecht een onderzoek naar Van Langenhove, naar aanleiding van een tv-reportage over de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden. Omdat Van Langenhove mogelijk de racismewet en de wapenwet heeft geschonden moet hij strafrechtelijk kunnen worden vervolgd, aldus het parket.

Het dossier van het parket werd de afgelopen maanden onderzocht door de Commissie Vervolgingen van Kamer. De Commissie besliste eerder deze maand unaniem om het parlement te adviseren de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove in te trekken.

Alleen parlementariër Jean-Marie Dedecker van N-VA stemde tegen. Hij verdedigde niet Van Langenhove, maar het recht op de vrijheid van meningsuiting, zei hij. ‘Het via een wet of rechter verbieden van een onfatsoenlijke meningsuiting is in alle gevallen een groter kwaad dan de uiting zelf.’

Van Langenhove richtte in 2017 Schild & Vrienden op. De Belgische inlichtingendienst situeert de opkomst van de organisatie binnen een golf van identitaire bewegingen in Europa. Dit jaar besliste het parket negen leden van de groep te vervolgen, onder meer voor aanzetten tot haat.

Van Langehove is een goede kennis van Thierry Baudet en bezocht ook bijeenkomsten van diens partij Forum voor Democratie.

- Advertentie -