20.5 C
Amsterdam

Peiling: bijna 4 op de 5 Nederlanders negatief over Turkije

Lees meer

77 procent van de Nederlanders heeft een negatief beeld van Turkije. Dat blijkt uit een peiling door de Europese Unie onder alle lidstaten, waarbij ruim duizend inwoners van Nederland zijn ondervraagd. 22 procent van de Nederlanders is positief.

In totaal heeft ook maar slechts 28 procent van de Europeanen een positief beeld over Turkije. Zes op de tien ondervraagden houdt er negatieve gevoelens op na wanneer Turkije ter sprake komt.

Volgens de peiling bestaat in in slechts acht EU-lidstaten een overwegend positief beeld over Turkije. Letland (56 procent) wordt gevolgd door Roemenië (55 procent) en Kroatië en Litouwen (52 procent).

In de peiling is ook de perceptie van EU-burgers over China, Rusland, de Verenigde Staten, Engeland en India onderzocht. Daaruit blijkt dat Europeanen het positiefst denken over Engeland (58 procent), gevolgd door de VS (58 procent), India (38 procent), Turkije (28 procent), China (22 procent) en Rusland (10 procent).

Ook valt op: hoe jonger de respondent, des te positiever het beeld over Turkije. Zo heeft 38 procent van de jongeren tot 24 jaar een positief beeld van Turkije, tegenover 22 procent van 55-plussers.

Mensen die een positief beeld hebben over de EU staan vaker positief tegenover Turkije dan mensen die neutraal of negatief denken over de EU. Driekwart van de Nederlanders is volgens de peiling positief over EU-lidmaatschap.

- Advertentie -