20.5 C
Amsterdam

PKK-protesten brengen Zweedse NAVO-toetreding in gevaar

Lees meer

Minder dan een week voor de NAVO-top in Litouwen, zet de Turkse president Erdogan de verhoudingen met de rest van de NAVO-landen over de Zweedse toetreding weer op scherp.

Hij erkent dat het Scandinavische land stappen in de goede richting maakt, maar de aanhoudende protesten van Koerdisch-Zweedse aanhangers van de PKK (op de terreurlijst van Turkije, de VS en de EU)  kunnen die tenietdoen. Dat zei hij onlangs in een telefoongesprek met premier Rutte, meldt de nieuwssite Middle East Eye.

Turkije houdt Zweden al sinds de invasie van Rusland in Oekraïne aan het lijntje. Het land zoekt sinds vorig jaar bescherming onder NAVO-paraplu tegen de Russische dreiging en kan Turkije maar niet overtuigen. Erdogan zwakte vorige maand al de Zweedse kansen op NAVO-toetreding af. Zweden is er volgens Turkije niet in geslaagd om de PKK in te dammen. ‘Terroristen’ kunnen er volgens Erdogan nog steeds demonstreren.

Niet alleen Koerdische protesten, ook koranverbrandingen die door de Zweedse politie permissie krijgen, zorgen voor schuring. ‘Het is onacceptabel om anti-islamitische protesten vrijheid van meningsuiting te noemen’, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan vorige week. ‘Het wegkijken van zulke verschrikkelijke daden is medeplichtigheid’, aldus Fidan.

Turkije beschikt als NAVO-lid over het vetorecht en heeft meerdere malen gedreigd dat te zullen gebruiken, als niet wordt voldaan aan de Turkse wensen.

- Advertentie -