17.9 C
Amsterdam

Landelijk Platform Slavernijverleden wil ‘reparatiefonds’ van 100+ miljoen

Lees meer

Het Landelijk Platform Slavernijverleden wil dat Nederland ruim 100 miljoen euro stort voor een nog op te richten herstelbetalingsfonds voor de nazaten van de slachtoffers van de slavernij.

‘Te beginnen met een bedrag van 1 miljoen euro voor elk jaar dat de Gouden Koets in het Nederlandse straatbeeld te aanschouwen is geweest’, schrijft Barryl Biekman in een brief aan het Amsterdam Museum, dat de Gouden Koets van juni tot november 2021 tentoon zal stellen.

De Gouden Koets wordt sinds 1901 door de koninklijke familie gebruikt.

Volgens Biekman moet de koning bij de opening van deze tentoonstelling excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Nazaten van het de tot slaafgemaakten moeten deze tentoonstelling gratis kunnen bezoeken, vindt zij.

Het herstelbetalingsfonds moet bovendien geld krijgen van de universiteiten van Leiden en Amsterdam. Die universiteiten bezondigden zich aan ‘onder meer het opleiden van chirurgijnen om de tot slaafgemaakten in het kader van de ‘mensenhandel’ tijdens de veilingen te keuren.’

Uiteindelijk moet de Gouden Koets, vanwege het zijpaneel ‘Hulde der koloniën’ in het nog op te richten Nationaal Slavernijmuseum worden ondergebracht, stelt het LPS.

Activisten beweren dat het paneel halfnaakte slaven voorstelt die zich onderworpen aan het Koninklijk Huis. Historica Susan Legêne (Vrije Universiteit van Amsterdam) ontkent dit: volgens haar verwijst het paneel naar de ‘ethische politiek’ – een morele roeping die Nederland behoorde te voelen tegenover de bevolking in de koloniën – en de indertijd geldende verhoudingen met de koloniën.

- Advertentie -