21.4 C
Amsterdam

Polen duwt illegaal Afghaanse migranten terug, vermoedt Amnesty

Lees meer

Er zijn ‘sterke aanwijzingen’ dat Polen illegale pushbacks uitvoert bij Afghaanse asielzoekers. Dat meldt Amnesty International aan de hand van een digitale analyse van satellietbeelden en videomateriaal.

Uit het onderzoek blijkt dat op 18 augustus een groep van 32 Afghaanse asielzoekers zijn ingesloten door de Poolse grensdiensten. Een dag later wordt exact dezelfde groep aan de overkant van de grens met Belarus gelokaliseerd door het onderzoeksteam van Amnesty.

Mogelijke pushbacks maken van Polen automatisch een verdachte van mensenrechtenschendingen. Als EU-lid en als ondertekenaar van het VN-vluchtelingenverdrag heeft Polen de plicht om asielzoekers op te vangen en hun asielaanvraag in behandeling te nemen.

Het is al langer bekend dat asielzoekers aan hun lot worden overgelaten in het niemandsland tussen Polen en Belarus. De Volkskrant meldde eerder dat er hierdoor vijf migranten vanwege uitputting en de kou zijn gestorven.

‘Polen houdt op een wrede manier deze mensen voor weken tegen in mensonterende condities’, aldus Amnesty International.

Polen en andere EU-landen beschuldigen juist Belarus van het inzetten van migranten als vergelding tegen EU-sancties. Belarus kreeg deze sancties aan zijn broek vanwege het onderdrukken van vreedzame demonstraties.

- Advertentie -